دهقانی در اجلاس G-77: اقتصاد دیجیتال قریب به ۱۷ درصد تولید ناخالص جهانی را به خود اختصاص داده است

معاون علمی رییس جمهور با تاکید بر اینکه اقتصاد دیجیتال، این توانمندی را دارد تا موجب ارتقای کشورها از طریق ایجاد اشتغال و پیشبرد نوآوری شود، اظهار داشت: در سال ۲۰۲۱ اقتصاد دیجیتال نزدیک به ۱۷ درصد از تولید ناخالص جهانی برابر با ۲۰ تریلیون دلار را به خود اختصاص داده است.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، روح‌الله دهقانی که به نمایندگی از رییس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران کشورهای گروه ۷۷ در هاوانا (کوبا) حضور یافته است در سخنرانی خود در این اجلاس به بیان دیدگاههای جمهوری اسلامی در خصوص موضوعات مورد بحث در نشست امسال گروه ۷۷ پرداخت.

متن سخنان معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهوری بدین شرح است:

«جناب آقای میگل دیاز کانل، رییس جمهور محترم کوبا
نمایندگان محترم کوبا
نمایندگان محترم
خانم‌ها و آقایان
ضمن تقدیم سلام های گرم خود از دولت جمهوری کوبا برای میزبانی این رویداد مهم تشکر می‌کنم. مفتخرم که امروز به نمایندگی از رییس جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس حضور پیدا کرده‌ام تا دیدگاه های کشور خود را در حوزه مسایل حیاتی توسعه اقتصادی، فناوری، نوآوری با شما در میان بگذارم.

این نشست در زمانی مناسب و حول موضوعی مهم در سیاست های جاری اکثر کشورهای ما تشکیل شده است.

گذر از یک اقتصاد مبتنی بر نیروی کار و منابع به اقتصاد مبتنی بر فناوری و نوآوری راه حل مناسبی برای بسیاری از چالش‌های ما به شمار می‌رود. اجتناب از خام فروشی منابع و مواهب طبیعی، بهره‌مندی از سرمایه انسانی توانمند، ارتقای موقعیت خود در زنجیره ارزش جهانی، پرورش شرکت‌ها و صنایع پیشرفته، شکل دادن به اکوسیستم های نوآوری پویا و مقابله با مهاجرت فارغ التحصیلان دانشگاهی می‌تواند به عنوان راهکارهای موثر در این رابطه تلقی شوند.

تعدادی از چالش‌های مشترک در مسیر توسعه در کشورهای جنوب و در حال توسعه وجود دارد که علم، فناوری و نوآوری، راه حل های دگرگون کننده ای را برای آنها ارائه می‌دهد.

این چالش‌ها، طیف گسترده‌ای از موضوعات مانند تغییرات اقلیمی، آلودگی هوا، کمبود آب و امنیت انرژی و راهبندان‌های ترافیکی در شهرهای بزرگ را در بر می‌گیرد.
طی دو دهه گذشته، ایران فعالانه از توسعه صنایع فناوری پیشرفته و ایجاد اکوسیستم‌های نوآوری از طریق سیاست‌هایی چون ترویج و توسعه شرکت‌های دانش بنیان، تولید مبتنی بر دانش، ابلاغ قوانین حمایت از بنگاه‌های دانش بنیان و تحول تولید دانش بنیان پشتیبانی کرده است. هدف از طراحی قوانین تحول تولید دانش بنیان، توسعه فناوری و نوآوری در صنایع با فناوری پیشرفته، متوسط و کوچک از طریق ارائه مشوق‌ها و اعتبارات مالی برای تحقیق و توسعه است.
شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران ۴۰۰ هزار شغل باکیفیت ایجاد کرده اند که اکثر آن‌ها توسط فارغ‌التحصیلان دانشگاهی اداره می‌شود.

امروز ایجاد شغل باکیفیت برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و معکوس کردن مهاجرت به کشورهای توسعه یافته، یک چالش در کشورهای در حال توسعه می‌باشد. در حالی که در سال‌های اخیر، پیشرفت‌های قابل توجهی در کشورهای ما حاصل شده، همچنان با مشکلاتی در این زمینه روبرو هستیم. برای پرداختن به این موضوع باید تمرکز خود را به سمت صنایع پیشرفته، شرکت‌های دانش‌بنیان و بخش‌های مبتنی بر نوآوری معطوف کنیم.

F6GLh JWIAAvpW dr d 1
خانم‌ها و آقایان
خام فروشی منابع طبیعی مانند نفت، گاز و سایر کالاها در کشورهای در حال توسعه، چالش دیگری است. کشورهای در حال توسعه اغلب خود را در چرخه استخراج منابع، بدون کسب منافع اقتصادی قابل توجه گرفتار می‌بینند. برای پایان دادن به این چرخه معیوب، کشورهای جنوب چاره ‌ای جز ارتقاء موقعیت خود در زنجیره ‌های ارزش جهانی ندارند. برای دستیابی به این هدف نیازمند سرمایه گذاری در پالایش و فرآوری هستیم. به عنوان مثال، ایران برای کاهش اتکای خود به صادرات نفت خام و ارتقای جایگاه در زنجیره ارزش جهانی نفت و گاز با  افزایش تولید فرآورده های نفتی با ارزش افزوده بالاتر، پالایشگاه‌های نفت ساخته است. طرح‌های بزرگ نفت و گاز با هدف برآوردن نیاز داخلی و توانمندسازی ایران برای صادرات بنزین و چندین محصول دیگر مبتنی بر نفت و گاز انجام می‌شود.

اکنون اجازه بدهید توجه شما را به فرصت‌هایی که تحول دیجیتال برای رشد اقتصادی کشورهای عضو گروه G77 بازکرده است، جلب نمایم.  اقتصاد دیجیتال این توانمندی را دارد تا موجب ارتقای کشورها از طریق ایجاد اشتغال و پیشبرد نوآوری شود. در سال ۲۰۲۱ اقتصاد دیجیتال نزدیک به ۱۷ درصد از تولید ناخالص جهانی برابر با ۲۰ تریلیون دلار را به خود اختصاص داده است. کشورهای در حال توسعه با به کارگیری توانمندی‌های دست نخورده خود از نظر سرمایه انسانی و منابع غنی می‌توانند از ادغام فناوری‌های دیجیتال در بخش‌های اقتصادی و صنعتی بهره‌ فراوان ببرند.

دوستان عزیز
ما در لحظه‌ای مناسب برای ایجاد پلتفرم ها و ابزارهای دیجیتال فراملی قرار داریم. می‌توانیم از طریق تامین مالی برنامه‌های تحقیقاتی مشترک و تشکیل کنسرسیومی از شرکتهای دانش بنیان متخصص در فناوری‌های نمک زدایی، ایده‌ها را به واقعیت تبدیل کنیم و از طریق فوریت موضوعات و اجرایی نمودن راه‌حل های مبتنی بر فناوری و نوآوری، راه را برای آینده‌ای پایدار و کامیاب هموار کنیم. از شما دعوت می کنم تا در شهر زیبای هاوانا در رابطه با استفاده از قدرت، فناوری جهانی بسازیم که در آن همه ملت‌ها فارغ از میزان توسعه یافتگی خود بتوانند پیشرفت و رشد کنند.
از توجه شما متشکرم و مشتاقانه منتظر توسعه همکاری‌ها در علم و فناوری میان کشورهای جنوب هستم.»

مشاهده سخنرانی دکتر دهقانی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا