دهقانی: ارتقا ارزش افزوده صنعت نفت با نفوذ فناوری و نوآوری

روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهوری در همایش پتروفن با اشاره به ضرورت شکل گیری غول‌های بزرگ فناوری در صنعت پتروشیمی، گفت: اگر برای ایجاد چنین مراکزی در صنایع بزرگ و مادری چون نفت و پتروشیمی تلاش نکنیم ارزش افزوده این صنایع به نفع دیگر کشورها مصادره خواهد شد و فقط مزیت سرزمینی این منابع عظیم طبیعی برای کشورمان باقی خواهد ماند.
وی افزود: هر کشوری مزیت‌ ها و فرصت ویژه ای مختص خود دارد که باید بهترین بهره را از آن ها ببرد. یکی از اصلی‌ترین مزیت‌های سرزمینی ایران هم وجود صنعت نفت در کشورمان است که باید تلاش کنیم با نفوذ فناوری و نوآوری به این صنعت، ارزش افزوده آن را ارتقا دهیم.

به گفته دهقانی نفوذ فناوری و نوآوری به صنعت نفت باید از بخش های بالادستی این صنعت اتفاق بیافتد. خیلی از کشورها با استفاده از همین فناوری و نوآوری توانسته‌اند استفاده از منابع طبیعی خود را بهبود بخشند و کارایی اقداماتشان را ارتقا دهند.

وی افزود: تا ۵۰ سال پیش تنها داشتن منابع زیرزمینی برای کشورها مزیت و امتیاز ویژه محسوب می شد اما امروز اینطور نیست و باید با استفاده از فناوری و نوآوری از این منابع ارزش افزوده و محصولات جدید تولید کرد. ارزش ایجاد شده از تجارت ماده خام با حاشیه سودی که از محصولات فناورانه به دست می آید قابل قیاس نیست و بسیار عدد کوچکی است. محصولی که مبتنی بر نوآوری و فناوری تولید می شود ۱۰۰۰ برابر محصولات خام حاشیه سود دارند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهوری با بیان اینکه فعالان حوزه پتروشیمی باید به این نکته توجه کنند، اگر از فناوری و نوآوری برای تولید محصولات خود استفاده و زنجیره ارزش این صنعت را تکمیل نکنند، به همان اندازه که صاحبان فرصت هستند در شرایط تهدید هم قرار دارند.

وی افزود: امروز شرکت های دانش بنیان فراوانی در حوزه نفت و پتروشیمی فعالیت می کنند و بر اساس آمار ثبت شده در کارگروه تولید بار اول، رتبه نخست درخواست ها به صنعت نفت مرتبط می شود و عدد ۱۲۰ میلیون دلار در این زمینه ثبت شده است. یعنی به ازای هر دلار سرمایه گذاری، ۸ دلار سود به دست آمده است.


تامین نیازهای حوزه نفت به کمک فناوران بومی

رییس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی پر از نیازهای فناورانه در حوزه هایی چون تولید تجهیزات دوار، دانش فنی، مواد، کاتالیست ها و غیره است، گفت: همه این نیازها را می توانیم با کمک شرکت های دانش بنیان و فناوران بومی تامین کنیم به شرطی که زنحیره ارزش آن به صورت کامل تامین و تکمیل شود.

دهقانی ادامه داد: این کار به اتصال دانشگاه به صنعت هم نیاز دارد. لازم است این اتصال شکل درست خود را طی کند. یعنی صنعت نیاز خود را به شرکت های دانش بنیان عرضه و این شرکت ها با کمک فناوری خود به تامین این نیازها ورود کنند. البته مجموعه های دانش بنیان برای تامین دانش و انجام تحقیقات خود از دانشگاه ها و مراکز پژوهشی استفاده می کند و در نهایت نیاز صنعتی با اتصال به دانشگاه و شرکت های دانش بنیان رفع می شود.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهوری شکل گیری کنسرسیومی از شرکت های دانش بنیان و ایجاد غول های فناوری را نیز از جمله ضروروت های توسعه صنعت پتروشیمی دانست و بیان کرد: این غول های فناوری بهترین گزینه برای توسعه فناوری و نوآوری در صنایع مختلف هستند. غول هایی که در برخی کشورهای فاقد منابع طبیعی هم ایجاد شده اند و سود هنگفتی را برای خود رقم زده اند. ایجاد این مراکز در ایران به عنوان صاحب منابع طبیعی قطعا ضروری و لازم است.

وی گام‌های معاونت علمی برای حمایت از دانش بنیان شدن صنعت پتروشیمی را بیمه خدمات، کمک به تامین مالی شرکت ها و حمایت هایی در سطح حاکمیت عنوان کرد و گفت: باید برای دانش بنیان شدن صنعت پتروشیمی همه بازیگران دولتی و خصوصی فعال در این حوزه با یکدیگر هم افزایی و همکاری داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

دکمه بازگشت به بالا